Turistički info

Dobro došli!

decor-small-gold.png

Srdačno Vas pozdravljamo i veselimo se što ste odlučili posjetiti našu zemlju.
Svi narodi vole svoju domovinu i smatraju je najljepšom. Hrvati svoju domovinu nazivaju “Lijepa Naša” prema početnim stihovima nacionalne himne.
Republika Hrvatska europska je parlamentarna država i dio je europske političke i kulturne povijesti. Po veličini spada u srednje velike europske zemlje, poput Danske, Irske, Slovačke ili Švicarske. Hrvatska je država otvorenih granica, jednostavnih carinskih formalnosti, zemlja mira i poštovanja prema svojim gostima. Nastojimo da “Lijepa Naša” bude takva i onima koji u nju dođu i da iz nje ponesu najljepše uspomene.
Predstavljemo Vam dio našeg okruženja.


NP Krka

Nacionalni park Krka prekrasan je prirodni fenomen rijeke Krke sa sedam sedrenih slapova, ukupnim padom od 242 m te slatkovodnim vodotokom u dužini od 49 km i bogatim vodotokom od 23,5 km koji se nalazi na estuariju Krke. Svojom impozatnošću osobito se ističu Roški slap, možda najpoznatiji dio parka. Visovačko jezero i otočić Visovac s istoimenim samostanom iz 1445.g.

Detaljnije istražite na www.npkrka.hrSkradin

Gradić na ušću rijeke Krke odiše mirom i duhom prošlosti. Nekoć značajno središte rimskog Ilirika, Scardona i višeljetno biskupsko sijelo, susretište je skromnoga mediteranskog pučkog graditeljstva i reprezentativne srednjevjekovne građevinske arhitekture. U zaleđu je Bribirska glavica, riznica arheoloških nalaza iz ilirske, rimske i ranohrvatske prošlosti…
Detaljnije istražite na www.skradin.hr

 Šibenik

Šibenik se među svim hrvatskim gradovima na Jadranu ističe jedinstvenim položajem u slikovitu i prostranu zaljevu na ušću rijeke Krke. Pogled na Šibenik otkriva jedinstveno suglasje urbane poetike grada i njegova prirodnoga okoliša. Na ulazu u kanal sv.Ante smještena je najznačajnija renesansna tvrđava-sv.Nikola. Ona i ostale tvrđave – sv. Mihovila, sv.Ivana i Šubićevac – okružuju grad. Silueta grada prepoznatljiva je po…
Detaljnije istražite na www.sibenik-tourism.hr


Ostale destinacije

decor-small-gold.png

Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 1949.g. i najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj. Plitvice su jedinstven fenomen koji tvore 16 većih i nekoliko manjih stepenasto poredanih jezera koja su nastala djelovanjem sedre i sedotvornih biljaka. Priroda je ostavila prekrasnu i bogatu baštinu koju krase 14 spilja u vapnencu i 6 u sadri, 1146 biljnih vrsta, oko 140 vrsta ptica, medvjedi, lisice, vukovi, risovi, kune zlatice i brojni sitni sisavci, dok u vodama živi tek nekoliko vrsta riba. Domaćim i stranim turistima, koji svakodnevno u velikom broju posjećuju Plitvička jezera, na raspolaganju je kvalitetna infrastruktura koju čine drveni mostići, zemljane staze, mogućnost vožnje elektrovlakom i elektrobrodom, te hoteli i kampovi. Plitvička jezera je svojom kamerom ovjekovječio i svjetski poznati moreplovac i istraživač Jacques Cousteau, a UNESCO ih je 1979.godine proglasio dijelom svjetske prirodne baštine.
Detaljnije istražite na www.np-plitvicka-jezera.hr

Velebit, najdužu planinu u Hrvatskoj, UNESCO je 1978. godine proglasio međunarodnim rezervatom biosfere. Park prirode obuhvaća površinu od 200 000 ha. O ljepotama i kvalitetama, istodobnoj divljini i pitomosti ovog područja te o njegovoj posebnosti dovoljno govori što se na njegovom području nalaze mnogobrojni prirodni fenomeni: čak dva nacionalna parka, Paklenica i Sjeverni Velebit, strogi rezervat Hajučki i Rožanjski kukovi, šumski rezervat Štirovača, botanički rezervati Visibaba, spomenik prirode Cerovačke pećine s 3.5 km dugim podzemnim hodnicima i nalazima koji nas vode do željeznog doba, te Lukina jama i jama Golubinka, jama s najdužom vertikalom na svijetu. Specifičan geografski položaj i klima uvjetovali su razvoj bogatog i raznovrsnog životinjskog i biljnog svijeta.
Detaljnije istražite na www.velebit.hr

Lokalitet Paklenica proglašen je nacionalnim parkom 1949.g. Nalazi se na primorskoj strani južnog Velebita. Čine ga kanjoni Velika i Mala Paklenica, dugački 14 km i 12 km. Ovaj nacionalni park poseban je prirodni fenomen dubokih kanjona i dolina uvučenih u visoke vrhove planine (Vaganski vrh 1757 m), krških oblika i reljefa s brojnim jamama i spiljama, koji spaja planinsku i mediteransku vegetaciju. Od bogatstva flore i faune ističu se bjeloglavi sup, medvjed, bijeli sunovrat, velebitska kamenika, prekrasne šume crnog bora i bukve. Idealna je lokacija za trening, alpinizam, jahanje, vožnju planinskim biciklom, slobodno penjanje i planinarenje za koje postoji čak 150 km staza i putova. Zanimljivost je da je kanjom Velika Paklenica poligon za “Big Wall Speed Climbing”, natjecanje u neobičnoj disciplini brzinskog penjanja po velikim stijenama, koje se na toj lokaciji održava od 2000.g. i privlači brojne poklonike iz cijelog svijeta.
Detaljnije istražite na www.paklenica.hr

Kornati su proglašeni nacionalnim parkom 1980.g. Ukupno 89 otoka, otočića i hridi obuhvaća površinu od oko 220 km2. Kornati su poznati po najrazvedenijoj obali na Sredozemlju, a ističu ga izuzetne prirodne ljepote te prelijepo i čisto more. Osobito su veličanstveni klifovi nazvani “Kornatske krune” koje se na otoku Klobučar izdižu iznad mora čak 82 m. Podmorski nastavci ovih okomitih litica sežu i do 100 m dubine. Najduža je “kruna” (1350 m) na otoku Mana. Kopneni dio parka, na prvi pogled pust i negostoljubiv, čini manje od četvrtine ukupne površine. Ostali dio Kornata prožet je bogatim biološkim i geomorfološkim morskim ekosustavom. U ovom nacionalnom parku, u čijem se podmorju nalazi sedam ronilačkih zona, ponajviše uživaju ronioci te nautičari koji iz godine u godinu ponovno obilaze ovaj svjetski fenomen. Reljef otoka danas upotpunjuju suhozidne ograde koje su se stopile s krajolikom i čine interesantan i atraktivan mozaik. Od građevina najinteresantnija je utvrda Tureta iz 6. st. na otoku Kornatu. Podnožje ove utvrde čuva ostatke starokrščanske crkve sv. Marije. Crkvica Gospe od Tarca (iz razdoblja12-16. st.) interesantna je i s vjerskog stajališta. “Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha”, rekao je George Bernard Shaw, poznati englesko-irski dramatičar.
Detaljnije istražite na www.kornati.hr

Prvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš u toj pitomoj uvali odlučio oko 293. godine poslije Krista sagraditi raskošnu carsku vilu od oko 30 tisuća metara četvornih u koju se povukao nakon odlaska sa trona rimskog imperatora. Burna stoljeća nakon toga od vile su učinila grad u koji su prvi ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima.Smjenjivale su se potom u gradu koji je rastao izvan zidina palače mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i mletačke administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije.
Detaljnije istražite na www.visitsplit.com

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na moru je danas poznati turistički i posebice nautički centar, ujedno i centar istoimene rivijere. Gradić, koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti.
Detaljnije istražite na www.tzg-biograd.hr

Dobrodošli u grad Zadar, grad iznimne 3000-ljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, grad koji će Vam uvijek iznova ponuditi nešto novo i posve originalno. Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar čini urbano središte Sjeverne Dalmacije kao administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije u kojem živi 92.000 stanovnika. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „centrom zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“.
Detaljnije istražite na www.tzzadar.hr

Poznat kao srednjevjekovno sjedište hrvatskih vladara i biskupsko sijelo, grad je prebogat arheološkim nalazima iz najstarije hrvatske povijesti. Kninska tvrđava na brdu sv. Spasa dominira nad gradom i poljem, kojim lijeno migolji rijeka Krka. Utvrda se nalazi na 345 metara nadmorske visine i 100 je metara iznad grada Knina. Obrambeni zidovi mjestimično visoki i do 20 metara opasuju je sa svih strana u dužini od gotovo dva kilometra. Upravo kninska tvrđava ima veliko značenje i u novijoj hrvatskoj povijesti, postavši simbolom slobodne Hrvatske.
Detaljnije istražite na www.tz-knin.hr

Visovac je otok u istoimenom jezeru na području nacionalnog parka Krka, na samoj padini Miljevaca. Na otoku se nalazi crkva iz 17. stoljeća i franjevački samostan. Najstariji očuvani djelovi kompleksa su bunarska kruna iz 14. stoljeća, te dijelovi samostanskog klaustra iz 15. stoljeća. U samostanu se čuva vrlo vrijedna zbirka knjiga, umjetnina i ostalih važnih dokumenata.

Detaljnije istražite na www.visovac.hr

Trogir se smjestio u središtu Dalmacije, na jadranskoj obali. Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova je luka omiljena destinacija za nautičare. Brojne znamenitosti poput gradova Dubrovnika, Šibenika, Zadra i nacionalnih parkova nalaze se u radijusu od svega nekoliko stotina kilometara.

Kako je od zračne luke Split udaljen svega 5 kilometara, a od izlaza na autocestu 15 kilometara, od kud krenuli da krenuli nijedno mjesto, ni jedna luka, ni jedan otok nije dovoljno daleko od Trogira da bi ga se moglo izbjeći. Pridodaju li se tome svi oni sunčani dani, eto idealne destinacije za avanturističko istraživanje Dalmacije, lijeni odmor, bijeg od kopna i lutanje po njegovom akvatoriju.

Detaljnije istražite na www.tztrogir.hr